Primarni zavihki
Gastronom hotelir SI/gastronomka hotelirka SI
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Gastronom hotelir SI/gastronomka hotelirka SIDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 189 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: hotelirstvo in gostinstvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik/imetnica spričevala je usposobljen/-a za:
- ureditev prostora, pripravo in postrežbo enostavnih jedi in pijač ter zaračunavanje storitve,
- deserviranje, vzdrževanje in skladiščenje inventarja, živil,
- komuniciranje v poslovni situacij v slovenskem in v izbranem tujem jeziku.
Izbirno:
- pripravo hladnih in toplih začetnih jedi, juh, jušnih vložkov, zakuh, enolončnic, mesnih jedi, osnov in omak, prilog, zelenjavnih jedi, solat in sladic in izdelavo porcij na osnovi normativov,
- sestavo in pripravo dnevnih menijev in jedi po naročilu z upoštevanjem hranilne vrednosti hrane, sestavo in pripravo jedilnikov za izredne obroke, slovenskih narodnih jedi in jedi drugih narodov,
- pripravo in postrežbo brezalkoholnih, alkoholnih pijač, toplih napitkov in buteljčnih vin,
- postrežbo rednih obrokov prehodnim in penzionskim gostom,
- postrežbo izrednih obrokov v matični hiši in izven nje (catering),
- celostno skrb in turistično ponudbo storitev za goste v manjših obratih po načelu ohranjanja kulturne dediščine,
- izvajanje načel ekološkega in trajnostnega razvoja v turistični ponudbi,
- izdelavo, popravilo in vzdrževanje različnih enostavnih tekstilij in dekorativnih izdelkov,
- pripravo slovenskih narodnih jedi, njihovo vključevanje v vsakdanji jedilnik in pravilno postrežbo,
- pripravo, pakiranje, deklariranje, transportiranje in vzdrževanje hladnih in toplih jedi na ustrezni temperaturi do prodaje,
- sestavo in pripravo različnih vrst pic,
- pripravo in peko različnih vrst kruha, potic in drobnega peciva,
- flambiranje, mariniranje, razkosavanje, filiranje in porcioniranje jedi pred gosti,
- pripravo in postrežbo različnih skupin mešanih pijač,
- svetovanje in priporočanje vin k menijem ter postrežbo penečih, predikatnih in arhivskih vin,
- izdelavo malih dekorativnih izdelkov in umestitev v prostor glede na namen ter skladno z estetskimi zakonitostmi,
- izdelavo modnih trendovskih dodatkov, nakita in priložnostnih daril,
- izvajanje domskega varstva in storitev na domu skladno s potrebami starejših ljudi.
Program je prilagojen za izvajanje v slovenskem učnem jeziku na narodno mešanem območju v slovenski Istri in ima še naslednje posebne cilje:
- razvijanje sporazumevalne sposobnosti v italijanskem in slovenskem jeziku,
- razvijanje vedenja o naravni, kulturni in zgodovinski dediščini italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
- vzgoja za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti. Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.
Gastronom hotelir SI/gastronomka hotelirka SI
SOK 4
EOK 4
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
SOK 5 / EOK 4
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Dijak mora uspešno (s pozitivnimi ocenami) opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne in izbirne strokovne module ter odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter zaključni izpit. Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter izdelek oz. storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane