Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani inženir vinogradništva in vinarstva (vs)/diplomirana inženirka vinogradništva in vinarstva (vs)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Matura ali
  • poklicna matura ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:
Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
 
(splošne kompetence)
  • obvladovanje osnovnih raziskovalnih metod v smislu opazovanja in zbiranja podatkov iz objav in izkušenj svojega dela,
  • kritično presojo novih tehnologij in ugotavljanje primernosti prenosa le-teh v naše okolje,
  • uporabo pridobljenih znanj v praksi,
  • avtonomnost pri delu,
  • poznavanje vinogradništva, vinarstva in trženja, kar omogoča hitrejše prilagajanje tako vinogradniških kot vinarskih tehnologij potrebam tržišča in tako večjo konkurenčnost na trgu,
  • organiziranje in spremljanje dela,
  • samostojno delo in odločanje, 
  • obvladovanje komunikacijskih spretnosti in aktivno sodelovanje v strokovnih združenjih,
  • znanje o vinu kot alkoholni pijači, poznavanje sestavin, naravnih danosti in postopkov pridelave.
(predmetno specifične kompetence)
  • reševanje konkretnih primerov z uporabo znanstvenih metod v mejah, ki so na strokovnih študijih dosegljive,
  • aplikacijo temeljnega znanja v prakso,
  • iskanje in zbiranje novih informacij,
  • kritično presojanje tehnologij, njihovega vpliva na ostale procese, okolje, kakovost in trženje,
  • reševanje praktičnih problemov in razvijanje tudi svoje teorije pri tem,
  • obvladovanje komunikacije, javno nastopanje,
  • uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, kar  omogoča nadaljnje samoizobraževanje in sledenje novim odkritjem.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti, določene s študijskim programom za vpis v višji letnik.

Diplomirani inženir vinogradništva in vinarstva (vs)/diplomirana inženirka vinogradništva in vinarstva (vs)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Za dokončanje študija mora študent opraviti vse s študijskim programom predpisane obveznosti in tako zbrati najmanj 180 KT.

Izvajalci:

Univerza v Novi Gorici, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo

URL

URL izvajalca: