Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Magister varne prehrane/magistrica varne prehraneDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Študijski program 1. stopnje z ustreznih strokovnih področij naravoslovja, biotehnike ali zdravstva ali
  • študijski program 1. stopnje z drugih, nesorodnih strokovnih področij, če je kandidat pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija, v obsegu 30 KT s področij: biologija (vsaj 5 KT), mikrobiologija (vsaj 5 KT), kemija (vsaj 5 KT), matematika (vsaj 5 KT), biokemija (vsaj 5 KT), kmetijstvo (vsaj 5 KT) ali
  • visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z ustreznih strokovnih področij naravoslovja, biotehnike ali zdravstva ali
  • visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih, nesorodnih strokovnih področij, če je kandidat pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija, v obsegu 30 KT s področij: biologija (vsaj 5 KT), mikrobiologija (vsaj 5 KT), kemija (vsaj 5 KT), matematika (vsaj 5 KT), biokemija (vsaj 5 KT), kmetijstvo (vsaj 5 KT).
ISCED področje ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 8
Raven EOK: EOK 7
Raven EOVK: Druga stopnja

Učni izidi:
Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)
  • konceptualno mišljenje in pravilno implementacijo v aplikacijo temeljnih znanj s področja znanstvenih dognanj in laboratorijskih metod,
  • izgradnjo pozitivne samopodobe,
  • poznavanje metodologij za spodbujanje iniciativnosti, vztrajnosti ter čustvene stabilnosti,
  • iskanje informacij in znanja o varni hrani v prehrambni verigi ter vplivu na zdravje potrošnika,
  • obvladovanje laboratorijskih metod in orodij, potrebnih za celovit pristop k varnosti hrane v prehrambni verigi,
  • spodbujanje k timskemu delu in sodelovanju,
  • usmerjanje na uporabnika,
  • razvijanje komunikativnosti tveganja v nacionalnem in mednarodnem okolju,
  • komunikacije z javnostmi, tudi v kriznih razmerah,
  • sprejemanje odločitev in prilagoditev spreminjajočim se potrebam,
  • izrabo in koordinacijo virov,
  • predvidevanje in planiranje,
(predmetno specifične kompetence)
  • razumevanje, analizo, evalvacijo in preprečevanje nihanj v kakovosti in varnosti prehrambnih surovin ter izdelkov in določanje potencialnih dejavnikov tveganja za potrošnika in pridelovalca oziroma predelovalca, ki so lahko vključeni v novih načinih pridelave hrane, produkcijskih tehnologijah in procesiranju,
  • poznavanje metodologij in metod, potrebnih za ustvarjalno reševanje problemov zagotavljanja varne hrane v prehrambni verigi,
  • zagotavljanje kakovosti, urejenosti in natančnosti,
  • preučevanje etične razsežnosti in obravnavo teorij morale v zagotavljanju varne hrane v prehrambni verigi,
  • veščine in spretnosti v uporabi znanja na področju varnosti hrane v prehrambni verige,
  • razumevanje in uporabo metod kritične analize v reševanju konkretnih delovnih problemov,
  • razvoj HACCP v celotni prehrambni verigi,
  • napredna znanja iz prehrane za zdravje,
  • razumevanje interakcij med pridelavo hrane, predelavo hrane, okoljem in zdravjem človeka,
  • uspešno komuniciranje z javnostmi in menedžmenta tveganja.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 
 

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti za vpis v višji letnik, določene s študijskim programom.

Magister varne prehrane/magistrica varne prehrane

SOK 8

EOK 7

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 10 / EOK 8

Prehodnost:

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Za dokončanje študija mora študent opraviti vse s študijskim programom predpisane obveznosti.

Izvajalci:

Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Medicinska fakulteta

URL

URL izvajalca: