Primarni zavihki
Arhivirano
Pomočnik/pomočnica natakarja/natakarice
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Pomočnik/pomočnica natakarja/natakariceDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 3 |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Poklicna kvalifikacija |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: hotelirstvo in gostinstvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 3 |
Kandidat:
- pripravi in izvede lastno delo ter kontrolira njegovo kakovost,
- racionalno rabi energijo, material in čas,
- varuje zdravje in okolje,
- komunicira z gosti po pravilih dobrega natakarja in je pri tem spreten in takten v komunikaciji,
- ureja prostore za goste,
- čisti gostinski inventar,
- streže pod nadzorom natakarja,
- dela v točilnici.
Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj.
POTRJEVANJE
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.
NAČIN PREVERJANJA
Kandidat v praktični nalogi dokaže obvladovanje del z zagovorom.
Opis poklica
Kratek opis
Naloga natakarja je, da jedi, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu. Gostu postreže tudi s pijačo.
Kaj delavec običajno dela
Dela natakarja so razdeljena na posamezne faze in sicer na:
pripravljalna dela, ki jih opravi v natakarski pripravljalnici, kjer poteka priprava perila, namiznega inventarja in ureditev servisnih vozičkov;
pripravljalna dela v jedilnici oziroma v prostorih, ki so namenjeni postrežbi gostov; tu poteka razporejanje miz in stolov, pogrinjanje, ureditev servisnih miz, pripravljanje pogrinjkov in tista dela, ki jih vodja obrata v zvezi s hišnimi navadami odredi, pripravi namizno dekoracijo in jedilne liste;
sprejem gosta ob njegovem prihodu, ga pozdravi, poišče primerno mizo in pomaga pri odlaganju garderobe. Nato mu ponudi jedilni list, vinsko karto ali ga seznani z dnevno ponudbo. Sledi prevzem naročila, evidentiranje naročila, postrežba hrane in pijače, pospravljanje mize, priprava računa in zahvala za obisk.
Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.
Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane