Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Mojster
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: gradbeništvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Mojster:

  • organizira in vodi delovni proces,
  • zagotavlja kakovost izdelkov in storitev,
  • pripravlja poslovni načrt in analizo rezultatov dela,
  • sprejema stranke in svetuje,
  • vodi nabavo in prodajo izdelkov oz. storitev,
  • racionalno in ekonomično posluje (kadri, normativi in kalkulacija storitev),
  • izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev ter skrbi za pozitivno delovno ozračje,
  • zaposluje delavce in načrtuje njihov razvoj,
  • izvaja ekološke predpise, predpise o varstvu pri delu, požarnem varstvu in varovanju okolja,
  • prenaša znanje, spretnosti, izkušnje in novosti s področja stroke na vajence, dijake in sodelavce,
  • izdeluje vse vrste zahtevnih klasičnih peči, kaminov in zidanih štedilnikov,
  • izdeluje krušne peči,
  • izdeluje ležalni kamin, 
  • izdeluje prostostoječi kamin,
  • izdeluje zidani štedilnik,
  • izdeluje kamin z odprtim kuriščem z in brez pečnic,
  • izdeluje peč s pečnicami, kuriščnimi vložki in toplozračnimi kamini.

Ocenjevalci:

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Opis poklica

Kratek opis

Kakovostna izgradnja ali prenova peči je izdelek pečarja. Že pred začetkom del naročniku svetuje pri izbiri materiala, velikosti peči, videzu in stroških ter zagotovi, da bo izdelek kakovosten in ogrevanje varno.

Kaj delavec običajno dela

Pečarska obrt se je razvila iz lončarstva in je bila pomembna za razvoj slovenskega podeželja (od priprave preprostega kurišča do črne kuhinje in štedilnika), kot tudi za razvoj gradov in meščanskih hiš, kjer so kurili (pogosto okrašene z ornamenti) peči in kamine. Pečarjev izdelek so izdelane pečnice za peči, postavljanje krušnih in lončenih peči, kaminov ali štedilnikov. S pojavom centralnega ogrevanja sredi sedemdesetih let 20. stoletja je poklic pečarja začel zamirati, marsikje so tedaj odstranili stare lončene peči. Številni pečarji so svojo dejavnost preusmerili v polaganje keramičnih ploščic. Zanimanje za zidane peči v zadnjem času spet narašča.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Izvajalci:

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL

URL izvajalca: