Primarni zavihki
Arhivirano
Pečarski mojster/pečarska mojstrica
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: gradbeništvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Mojster:
- organizira in vodi delovni proces,
- zagotavlja kakovost izdelkov in storitev,
- pripravlja poslovni načrt in analizo rezultatov dela,
- sprejema stranke in svetuje,
- vodi nabavo in prodajo izdelkov oz. storitev,
- racionalno in ekonomično posluje (kadri, normativi in kalkulacija storitev),
- izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev ter skrbi za pozitivno delovno ozračje,
- zaposluje delavce in načrtuje njihov razvoj,
- izvaja ekološke predpise, predpise o varstvu pri delu, požarnem varstvu in varovanju okolja,
- prenaša znanje, spretnosti, izkušnje in novosti s področja stroke na vajence, dijake in sodelavce,
- izdeluje vse vrste zahtevnih klasičnih peči, kaminov in zidanih štedilnikov,
- izdeluje krušne peči,
- izdeluje ležalni kamin,
- izdeluje prostostoječi kamin,
- izdeluje zidani štedilnik,
- izdeluje kamin z odprtim kuriščem z in brez pečnic,
- izdeluje peč s pečnicami, kuriščnimi vložki in toplozračnimi kamini.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Opis poklica
Kratek opis
Kakovostna izgradnja ali prenova peči je izdelek pečarja. Že pred začetkom del naročniku svetuje pri izbiri materiala, velikosti peči, videzu in stroških ter zagotovi, da bo izdelek kakovosten in ogrevanje varno.
Kaj delavec običajno dela
Pečarska obrt se je razvila iz lončarstva in je bila pomembna za razvoj slovenskega podeželja (od priprave preprostega kurišča do črne kuhinje in štedilnika), kot tudi za razvoj gradov in meščanskih hiš, kjer so kurili (pogosto okrašene z ornamenti) peči in kamine. Pečarjev izdelek so izdelane pečnice za peči, postavljanje krušnih in lončenih peči, kaminov ali štedilnikov. S pojavom centralnega ogrevanja sredi sedemdesetih let 20. stoletja je poklic pečarja začel zamirati, marsikje so tedaj odstranili stare lončene peči. Številni pečarji so svojo dejavnost preusmerili v polaganje keramičnih ploščic. Zanimanje za zidane peči v zadnjem času spet narašča.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane