Primarni zavihki
Pečarski mojster/pečarska mojstrica
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: gradbeništvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Kandidat je zmožen:
- načrtovati, pripraviti, izvesti in kontrolirati lastno delo ter pri tem skrbeti za vodenje ustrezne dokumentacije,
- zagotavljati kakovost in s tem tudi finančno uspešnost svojega dela in izdelkov ter pri tem upoštevati načela racionalne rabe energije, časa in materiala,
- izdelovati delavniške načrte za različne izvedbe lončenih peči, zidanih štedilnikov in kaminov,
- postavljati toplozračne in vse ostale vrste lončenih peči, zidane štedilnike, odprte kamine in kamine s kaminskimi vložki,
- oblagati zidane štedilnike s keramičnimi ploščicami ter zidati kamine in lončene peči skladno z osnovnimi pravili oblikovanja in barvnimi sestavami,
- priključiti lončene peči, zidane štedilnike in kamine na dimnike,
- pripraviti navodila za čiščenje in vzdrževanje lončenih peči, kaminov, zidanih štedilnikov,
- izvajati vzdrževalna dela in popravila na lončenih pečeh, kaminih, zidanih štedilnikih,
- načrtovati in izvajati praktično izobraževanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično),
- samostojno organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja,
- samostojno komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji ob upoštevanju načel uspešne komunikacije in poslovnega bontona z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije,
- celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti,
- nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje le-teh skladno s standardi kakovosti in strategijo poslovne enote,
- zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančnoekonomskega področja.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Pečarski mojster/pečarska mojstrica
SOK 5
EOK 4
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
SOK 6 / EOK 5
Diplomirani inženir gradbeništva (un)/diplomirana inženirka gradbeništva (un)
Diplomirani inženir gradbeništva (un)/diplomirana inženirka gradbeništva (un)
Diplomirani inženir gradbeništva (VS)/diplomirana inženirka gradbeništva (VS)
Diplomirani inženir gradbeništva (vs)/diplomirana inženirka gradbeništva (vs)
Diplomirani inženir gradbeništva (vs)/diplomirana inženirka gradbeništva (vs)
Diplomirani inženir okoljskega gradbeništva (un)/diplomirana inženirka okoljskega gradbeništva (un)
SOK 7 / EOK 6
Magister inženir gradbeništva/magistrica inženirka gradbeništva
Magister inženir gradbeništva/magistrica inženirka gradbeništva
Magister inženir okoljskega gradbeništva/magistrica inženirka okoljskega gradbeništva
Magister inženir trajnostnega grajenega okolja/magistrica inženirka trajnostnega grajenega okolja
SOK 8 / EOK 7
Opis poklica
Kratek opis
Kakovostna izgradnja ali prenova peči je izdelek pečarja. Že pred začetkom del naročniku svetuje pri izbiri materiala, velikosti peči, videzu in stroških ter zagotovi, da bo izdelek kakovosten in ogrevanje varno.
Kaj delavec običajno dela
Pečarska obrt se je razvila iz lončarstva in je bila pomembna za razvoj slovenskega podeželja (od priprave preprostega kurišča do črne kuhinje in štedilnika), kot tudi za razvoj gradov in meščanskih hiš, kjer so kurili (pogosto okrašene z ornamenti) peči in kamine. Pečarjev izdelek so izdelane pečnice za peči, postavljanje krušnih in lončenih peči, kaminov ali štedilnikov. S pojavom centralnega ogrevanja sredi sedemdesetih let 20. stoletja je poklic pečarja začel zamirati, marsikje so tedaj odstranili stare lončene peči. Številni pečarji so svojo dejavnost preusmerili v polaganje keramičnih ploščic. Zanimanje za zidane peči v zadnjem času spet narašča.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane