Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Kmetijsko-podjetniški tehnik/kmetijsko-podjetniška tehnicaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno-tehniško izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Kdor je uspešno zaključil  program srednjega poklicnega izobraževanja in si pridobil enega od  nazivov:  vrtnar, cvetličar, kmetijski mehanik, kmetovalec, kmetovalka-gospodinja, gozdar, gospodar na podeželju.

ISCED področje ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je usposobljen za:

  • načrtovanje in organiziranje del na kmetijskem gospodarstvu glede na dane pogoje ter ob upoštevanju kmetijske zakonodaje in načel trajnostnega razvoja;
  • vodenje in spremljanje del v rastlinski in živalski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih;
  • izvedbo del v rastlinski in živalski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih ob upoštevanju varovanja okolja;
  • prepoznavanje povzročiteljev bolezenskih znamenj in poškodb na rastlinah, izbiro ustreznega ukrepa ter izvedbo varstva;
  • varno uporabo ter ravnanje s škodljivimi in nevarnimi snovmi ter odpadki kmetijske pridelave in reje ter preprečevanje onesnaževanja okolja;
  • varno uporabo kmetijskih strojev, naprav in orodij ter njihovo osnovno vzdrževanje;
  • izvedbo spravila in skladiščenja kmetijskih pridelkov;
  • svetovanje pri nabavi in prodaji kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev ter repromateriala za potrebe kmetijske pridelave in reje;
  • pripravo enostavnega poslovnega načrta za področje kmetijske proizvodnje in izdelavo kalkulacij;
  • trženje kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev;
  • samostojno, natančno in odgovorno opravljanje dela;
  • sodelovanje v skupini ter pisno in ustno sporazumevanje s sodelavci, strokovnjaki in strankami ob uporabi temeljne strokovne terminologije s področja kmetijstva;
  • komuniciranje s sodelavci, strankami in drugimi pri organizaciji dela in izvajanju posameznih nalog ter reševanju problemov;
  • uporabo sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije za sporazumevanje ter načrtovanje, organiziranje gospodarnega dela in delovnih postopkov na poklicnem področju;
  • varovanje in racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;

Izbirno:

Upravljanje kmetijske mehanizacije

  • upravljanje, čiščenje, vzdrževanje, konzerviranje in izvedbo manjših popravil kmetijske mehanizacije;

Turizem na podeželju

  • oblikovanje ponudbe turistične kmetije, ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine kraja ter delo z gosti na kmečkem turizmu;

Pridelovanje gob in zelišč

  • pridelavo gob in zelišč;

Pridobivanje bioplina

  • izvedbo tehnološkega postopka pridobivanja bioplina;

Vzdrževanje in urejanje naravne krajine

  • vzdrževanje in urejanje naravne krajine;

Biološke čistilne naprave in kompostarne

  • postavitev in vzdrževanje rastlinske čistilne naprave ter kompostišča;

Ekološko kmetovanje

  • ekološko pridelavo rastlin in rejo domačih živali;

Kletarstvo

  • izvedbo trgatve, različnih postopkov predelave grozdja, negovanje ter skladiščenje vina;

Osnove gozdarstva

  • izvedbo osnovnih obnovitvenih in negovalnih del v gozdu;

Pridelava zelenjadnic

  • pridelavo, spravilo in skladiščenje zelenjadnic.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Napredovanje:

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole in so opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.

Kmetijsko-podjetniški tehnik/kmetijsko-podjetniška tehnica

SOK 5

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 6 / EOK 5

Prehodnost:

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Dijak mora uspešno (s pozitivnimi ocenami) opraviti vse splošnoizobraževalne predmete, obvezne in izbirne strokovne module ter odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter poklicno maturo. Poklicna matura obsega obvezni del (pisni in ustni izpit iz slovenščine ter kmetijstva) ter izbirni del (pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike ter izdelek oziroma storitev in zagovor).

Izvajalci:

Srednje strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.

URL

URL izvajalca: