Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Mesarski mojster/mesarska mojstricaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Mojster
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

           Kandidat/ka je zmožen/zmožna:

  • odgovorno načrtovati, organizirati in nadzirati delovne procese zaposlenih ter letni načrt v poslovni enoti;
  • odgovorno in ekonomično uporabljati pripomočke, materiale, energijo in čas pri izvajanju storitev poslovne enote;
  • sprejeti  in prepoznati  kakovost mesnih polovic in poskrbeti za pravilno hlajenje in zamrzovanje ter skladiščenje;
  • razsekati, izkoščevati, obdelati in kategorizirati meso;
  • izdelati presne mesnine/mesne pripravke, izdelke iz osnovnih mesnih kosov, presne mesnine, sušene in sterilizirane mesne izdelke;
  • razvijati nove mesne izdelke;
  • ohlajati, hladiti in zamrzovati mesne izdelke;
  • skladiščiti in pakirati meso in  mesne izdelke ter jih prodati;
  • organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja;
  • komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji na področju mesarstva ob upoštevanju načel uspešne poslovne komunikacije in bontona ter z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije;
  • celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti;
  • nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje kakovosti skladno s standardi kakovosti in strategijo mesarske  poslovne enote;
  • zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančno-ekonomskega področja;
  • načrtovati in izvajati praktično usposabljanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično).

Ocenjevalci:

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Mesarski mojster/mesarska mojstrica

SOK 5

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 6 / EOK 5

Opis poklica

Kratek opis

Mesar pripravlja meso in mesne izdelke po željah in zahtevah uporabnikov.

Kaj delavec običajno dela

Delovno področje mesarja je klanje živine, priprava mesa in drobovine, skladiščenje ter prodaja mesa in mesnih izdelkov. Mesar opravlja zelo različna dela. Pri klanju omamlja živali, jih kolje in odira. Odstranjuje drobovino, razpolavlja, odstranjuje, seka in čisti glave, odstranjuje repe in mehurje. Razkosava z rezanjem in sekanjem, obrezuje in odstranjuje krvave dele in drobce kosti. Oblikuje kose mesa, sortira meso, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa. Njegovo delo je tudi skladiščenje mesa. Pri tem meso razvrsti po kakovosti in namenu, ga razsoli, ohladi ali zamrzne. Nadzirati mora zorenje mesa.

Mesar pripravi meso in drobovino za posamezne izdelke. Pripravlja mesne nadeve, polni in oblikuje izdelke, salame in klobase. Izdeluje zaseko, oblikuje šunke in termično obdeluje izdelke s kuhanjem, pečenjem in dimljenjem. Topi mast in ohlaja izdelke. Mesar meso tudi kupuje, ga pripravi za prodajo in ga prodaja. Meso odreže, seka po želji stranke, razseka, oblikuje, tehta, izračuna ceno in izdelke zavija. Kot prodajalec zna aranžirati izložbe in vitrine, da privabi kupce. Pri delu sta pomembna estetski videz in higiena. Mesar zna izpolniti dokumentacijo o shranjevanju in skladiščenju mesa in izdelkov. Vodi dokumentacijo v proizvodnji in predelavi mesa in mesnih izdelkov, o poraba surovin in pomožnih sredstev ter o zalogah. Piše račune in izračunava ceno pri prodaji mesa in izdelkov.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Izvajalci:

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL

URL izvajalca: