Primarni zavihki
Arhivirano
Mesarski mojster/mesarska mojstrica
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Mesarski mojster/mesarska mojstricaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: živilska tehnologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Mojster:
- opravlja strokovna dela mesarja na mojstrskem nivoju (nakupuje klavno živino in perutnino in jo transportira, vrši zakol, izdeluje različne polproizvode in mesne izdelke ter jih prodaja),
- vodi poslovanje obratovalnice,
- pripravlja in vodi strategijo razvoja obratovalnice,
- obvlada metode in tehnike za zagotavljanje kakovosti izdelkov,
- obvlada tehnologijo, ki vodi k višji produktivnosti in optimiranju stroškov,
- ugotavlja tržne razmere,
- izdeluje kalkulacije in predračune,
- določa tehnološko pripravo dela,
- obvladuje vodenje delovnega procesa,
- zaposluje delavce in planira njihov razvoj,
- usposablja vajence in zna nanje prenašati znanje in spretnosti,
- izvaja predpise s pomočjo varstva pri delu, zdravstvenega varstva, ekologije ipd.,
- motivira sodelavce za delo in razvija ustvarjalno klimo.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Opis poklica
Kratek opis
Mesar pripravlja meso in mesne izdelke po željah in zahtevah uporabnikov.
Kaj delavec običajno dela
Delovno področje mesarja je klanje živine, priprava mesa in drobovine, skladiščenje ter prodaja mesa in mesnih izdelkov. Mesar opravlja zelo različna dela. Pri klanju omamlja živali, jih kolje in odira. Odstranjuje drobovino, razpolavlja, odstranjuje, seka in čisti glave, odstranjuje repe in mehurje. Razkosava z rezanjem in sekanjem, obrezuje in odstranjuje krvave dele in drobce kosti. Oblikuje kose mesa, sortira meso, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa. Njegovo delo je tudi skladiščenje mesa. Pri tem meso razvrsti po kakovosti in namenu, ga razsoli, ohladi ali zamrzne. Nadzirati mora zorenje mesa.
Mesar pripravi meso in drobovino za posamezne izdelke. Pripravlja mesne nadeve, polni in oblikuje izdelke, salame in klobase. Izdeluje zaseko, oblikuje šunke in termično obdeluje izdelke s kuhanjem, pečenjem in dimljenjem. Topi mast in ohlaja izdelke. Mesar meso tudi kupuje, ga pripravi za prodajo in ga prodaja. Meso odreže, seka po želji stranke, razseka, oblikuje, tehta, izračuna ceno in izdelke zavija. Kot prodajalec zna aranžirati izložbe in vitrine, da privabi kupce. Pri delu sta pomembna estetski videz in higiena. Mesar zna izpolniti dokumentacijo o shranjevanju in skladiščenju mesa in izdelkov. Vodi dokumentacijo v proizvodnji in predelavi mesa in mesnih izdelkov, o poraba surovin in pomožnih sredstev ter o zalogah. Piše račune in izračunava ceno pri prodaji mesa in izdelkov.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane