Primarni zavihki
Gospodar/gospodarica na podeželju
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Gospodar/gospodarica na podeželjuDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: poljedelstvo in reja živali |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik spričevala je usposobljen za:
- načrtovanje in organizacijo lastnega dela;
- samostojno izvajanje tehnoloških postopkov na podlagi načrta kmetijske proizvodnje;
- izvajanje del v rastlinski pridelavi v skladu z načeli varstva rastlin in okolja;
- oskrbo domačih živali skladno z etološkimi načeli;
- izvajanje del s kmetijskimi stroji, napravami, orodji in pripomočki ter opravljanje osnovnih vzdrževalnih del v skladu z načeli varstva pri delu;
- spravilo, transport in skladiščenje kmetijskih pridelkov;
- pripravo kmetijskih pridelkov in izdelkov za prodajo,
- izdelavo enostavnih kalkulacij in prodajo kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev;
- sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci;
- uporabo informacijskokomunikacijske tehnologije za iskanje, obdelavo in vrednotenje podatkov pri svojem delu;
- odgovorno ravnanje na delovnem mestu za zagotavljanje lastne varnosti in zdravja pri delu ter varovanja okolja.
Izbirno:
- pridelavo, spravilo, konzerviranje in skladiščenje krmnih rastlin;
- izvajanje del pri napravi trajnega nasada;
- gojenje in oskrbo sadnih rastlin;
- gojenje in oskrbo poljščin in vrtnin;
- rejo domačih živali in pripravo živali in živalskih proizvodov za predelavo in prodajo;
- gojenje in oskrbo vinske trte ter predelavo grozdja;
- oskrbo konj in njihovo pripravo za različne namene;
- izvajanje storitev s kmetijsko mehanizacijo ter vzdrževanje in izvajanje manjših popravil;
- izvajanje osnovnih obnovitvenih in negovalnih del v gozdu;
- izvajanje tehnologije pridobivanja bioplina.
- vzdrževanje biološkerastlinske čistilne naprave in kompostišča.
- pridelavo zelenjadnic v zavarovanem prostoru;
- vzdrževanje rekreacijskih in športnih zelenih površin;
- izvajanje tehnoloških postopkov v obratih za predelavo alternativnih virov energije in materialov;
Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in z ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje KT v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Dijaki so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili obveznosti drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti) in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.
Za dijake z individualnimi učnimi pogodbami je za napredovanje iz drugega v tretji letnik pogoj opravljanje vmesnega preizkusa.
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Opis poklica
Kratek opis
Kmetovalec se ukvarja s pridelavo poljščin, sadja, grozdja in vina ter zelenjave. Dejavnost kmetovalca je tudi vzreja živali. V Sloveniji imamo večinoma manjše kmetije, njihova dejavnost pa je mešana.
Kaj delavec običajno dela
Delo kmetovalca je vezano na proizvodnjo in delo na kmetijskem gospodarstvu. Delovna področja so na eni strani vezana na živalsko, na drugi strani pa na rastlinsko proizvodnjo. Tako kot kmetijska gospodarstva, ki jih zaznamujejo različna opravila na njivi in v hlevu, je tudi v primeru poklica kmetovalec izobraževalno področje vezano na delo v teh panogah. Gre za poklicno usmeritev, ki je izjemno široka, zato je poznavanje narave in njenih zakonitosti predpogoj za dobro opravljanje dela vsakega kmetovalca. Kmetovalec se ukvarja s pridelavo poljščin, sadja, grozdja in vina ter zelenjave. Vsako izmed teh področij ima svoje zakonitosti. Kmetovalec pozna osnove pridelave posamezne poljščine, njene zahteve, načine varstva pred boleznimi in škodljivci. Vedeti mora, kaj so optimalne pridelovalne razmere v okolju in se jim tudi prilagodi v smislu ekonomske rabe osnovnih sredstev in repromateriala.
Pri pridelavi sadja pozna okolje in pridelovalne razmere, osnovne zakonitosti trajnega nasada in oskrbo sadnih rastlin. Pozna morfologijo sadnega drevesa, oskrbo in rez ter načine spravila pridelka. Pri tem je poudarek na varstvu rastlin. Vinogradništvo je tradicionalna kmetijska dejavnost na vinorodnih območji, kjer raste vinska trta. Tu se seznani z vinorodnimi območji in pogoji za rast in razvoj vinske trte ter morfologijo in zahtevami vinske trte od obrezovanja do spravila pridelka. Seznanjen je z osnovnimi pojmi in opravili v vinski kleti, kjer se nadaljuje predelava grozdja v vino. Vinarstvo je sicer posebno področje, pa vendar mora kmetovalec, ki se ukvarja z mešano dejavnostjo na kmetiji, kar še posebno velja za vinorodna območja, poznati tudi nekaj osnov vinarstva. Tako spozna načine dozorevanja vina, skrb za čistočo, možnosti pakiranja in prodaje vina na kmetiji.
Pri pridelovanju zelenjave pozna posamezno zelenjadnico, ki jo prideluje, vzgojo sadik in vso nadaljnjo pridelavo do prodaje na trgu. Delovno področje kmetovalcev je tudi živalska proizvodnja. V Sloveniji imamo večinoma manjše kmetije, njihova dejavnost pa je mešana kmetijska dejavnost. Na tem področju sta še poklicna standarda živinorejec in konjar. Živinorejec se osredotoča na pridelavo in vzrejo živine. Pri tem se kmetovalec seznani z osnovami reje različnih živali: goveda, prašičev, drobnice, perutnine in z njihovimi zahtevami ter posebnosti. Poznati mora zahteve posamezne pasme in njihovo zdravstveno varstvo. Ob tem pridobi tudi osnove pridelave mleka in spozna možnosti prodaje ter pridelave mesa na domu. Delovno področje kmetovalca je lahko tudi vzdrževanje rekreacijskih in športnih površin, nemalokrat tudi delo v gozdu.
S pozitivnimi ocenami:
- splošnoizobraževalne predmete,
- obvezne strokovne module,
- tri izbirne strokovne module,
- odprti del kurikula.
Poleg tega mora opraviti:
- druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti),
- obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom in
- zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane