Primarni zavihki
Diplomirani inženir kmetijstva - zootehnike (un)/diplomirana inženirka kmetijstva - zootehnike (un)
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Diplomirani inženir kmetijstva - zootehnike (un)/diplomirana inženirka kmetijstva - zootehnike (un)Dodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (UN) |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Visokošolsko univerzitetno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: poljedelstvo in reja živali |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 7 |
- naravoslovno mišljenje,
- prenos, kritično presojo in uporabo teoretičnega znanja v praksi,
- reševanje problemov in sprejemanje odločitev v praksi,
- komunikacijsko odprtost, obvladovanje informacijskih tehnologij,
- vseživljenjsko učenje,
- posredovanje različnih miselnih konceptov,
- samostojnost ter samokritičnost,
- profesionalno etično odgovornost,
- poglobljeno temeljno naravoslovno znanje,
- poznavanje osnov reje različnih vrst domačih živali in poljedelske pridelave,
- sistematično teoretično znanje, ki omogoča razumevanje in povezovanje ključnih vidikov kmetijstva in zootehnike (naravoslovnih, okoljskih in družboslovnih),
- razumevanje sodobnega interdisciplinarnega pomena kmetijstva in zootehnike v pridelavi hrane, rabe prostora in reje živali za različne koristi, ohranjanja in varovanja okolja, trajnosti, sonaravnosti ter ekonomskih in večnamenskih družbenih funkcij,
- povezovanje vpliva različnih proizvodnih procesov na proizvodno in ekonomsko učinkovitost kmetijske proizvodnje v povezavi z varstvom okolja, zaščito živali, varstvom porabnika in s konkurenčnostjo ter z družbeno razsežnostjo kmetijstva,
- razumevanje tekoče strokovne in znanstvene literature na področju zootehnike.
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in je zbral za vpis v 2. letnik 60 KT, za vpis v 3. letnik pa 60 KT 1. letnika in 60 KT 2. letnika.
Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)
Opis poklica
Kratek opis
Zootehnik se ukvarja z živino, največkrat z govedom, konji in ovcami. Pri delu živali hrani, čisti, molze, skrbi za njihovo zdravje in dobro počutje.
Kaj delavec običajno dela
Zootehnik mora poznati cikluse razmnoževanja živali. Ve, kdaj je treba organizirati parjenje ali umetno oplojevanje živali. Skrbi za oplojene živali, sodeluje pri porodu in pozneje skrbi za mladiče. Če so živali bolne, jih neguje, jim daje injekcije, opravlja manjše kirurške posege in po potrebi pokliče veterinarja. Prostori, v katerih bivajo živali, morajo biti čisti in urejeni, živali pa vsak dan preskrbljene s svežo steljo. Hranjenje živali v hlevih in čiščenje blata je prav tako odgovornost zootehnika, vendar pri tem uporablja mehanizacijo. Rejec mlečne živine skrbi za molžo, ki se danes večinoma opravlja mehanično. Pri tem mora živino zbrati v prostorih, kjer poteka molzenje, ter pripraviti molzne stroje. V določenih obdobjih opravlja tudi druga kmetijska opravila, npr. vozi traktor, pomaga pri žetvi ali vzdržuje poslopja in ograje.
Za dokončanje študija mora študent opraviti vse obveznosti pri vseh predmetih, ki jih je vpisal, ter pripraviti diplomski projekt.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane