Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Dietni kuhar/dietna kuharicaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 5
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Poklicna kvalifikacija
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Znanja kuharstva, ki so določena z izobraževalnim programom Kuhar.

ISCED področje ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje: hotelirstvo in gostinstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Kandidat:

  • načrtuje, pripravi, izvede in kontrolira lastno delo,
  • racionalno rabi energijo, material in čas,
  • varuje zdravje in okolje,
  • komunicira s sodelavci,
  • pripravi jedilnike za diete v sodelovanju z dietetikom,
  • pripravi dietne jedi in napitke kulinarično in dietno ustrezno in neoporečno,
  • servira in deli dietno hrano in napitke.

Ocenjevalci:

Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj.

Ocenjevanje in zaključevanje:

POTRJEVANJE

V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.

NAČIN PREVERJANJA

Storitev z zagovorom.

Opis poklica

Kratek opis

Naloga kuharja je, da pripravi jedi po naročilu ali za načrtovane menije. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okus, nasitnost in prijeten videz jedi.

Kaj delavec običajno dela

Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih.

Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Ko si nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Izvajalci:

Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.

URL

URL izvajalca: