Ime kvalifikacije | Predelovalec/predelovalka mesa na tradicionalen načinDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 4 |
Vrsta kvalifikacije | Poklicna kvalifikacija |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 4 |
Kandidat:
-
načrtuje, pripravi, izvede in kontrolira lastno delo,
-
racionalno rabi energijo, material in čas,
-
varuje zdravje in okolje,
-
komunicira s strankami,
-
odbere žival za zakol in predelavo,
-
obdela meso po zakolu,
-
razkosa in oblikuje meso,
-
izdela sušene mesnine,
-
izdela sveže in pasterizirane mesnine,
-
trži svoje izdelke.
Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj [2].
POTRJEVANJE
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.
NAČIN PREVERJANJA
Na izbrani nalogi se preverjajo praktične spretnosti z ustnim zagovorom strokovno teoretičnih znanj o izdelku.
Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.
Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.
URL