Ime kvalifikacije | Kmetijsko-podjetniški tehnik/kmetijsko-podjetniška tehnicaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Srednja strokovna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
4 leta
|
Kreditne točke | 240 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
- načrtovanje in organiziranje del na kmetijskem gospodarstvu glede na dane pogoje ter ob upoštevanju kmetijske zakonodaje in načel trajnostnega razvoja,
- vodenje in spremljanje del v rastlinski in živalski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih,
- izvedbo del v rastlinski in živalski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih ob upoštevanju varovanja okolja,
- prepoznavanje povzročiteljev bolezenskih znamenj in poškodb na rastlinah, izbiro ustreznega ukrepa ter izvedbo varstva,
- varno uporabo ter ravnanje s škodljivimi in nevarnimi snovmi ter odpadki kmetijske pridelave in reje ter preprečevanje onesnaževanja okolja,
- varno uporabo kmetijskih strojev, naprav in orodij ter njihovo osnovno vzdrževanje,
- izvedbo spravila in skladiščenja kmetijskih pridelkov,
- svetovanje pri nabavi in prodaji kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev ter repromateriala za potrebe kmetijske pridelave in reje,
- pripravo enostavnega poslovnega načrta za področje kmetijske proizvodnje in izdelavo kalkulacij,
- trženje kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev,
- samostojno, natančno in odgovorno opravljanje dela,
- sodelovanje v skupini ter pisno in ustno sporazumevanje s sodelavci, strokovnjaki in strankami ob uporabi temeljne strokovne terminologije s področja kmetijstva,
- komuniciranje s sodelavci, strankami in z drugimi pri organizaciji dela in izvajanju posameznih nalog ter reševanju problemov,
- uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije za sporazumevanje ter načrtovanje, organiziranje gospodarnega dela in delovnih postopkov na poklicnem področju,
- varovanje in racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin,
- gojenje in oskrbo poljščin in vrtnin,
- rejo domačih živali in pripravo živali in živalskih proizvodov za predelavo in prodajo,
- gojenje in oskrbo vinske trte ter predelavo grozdja,
- gojenje in oskrbo sadnih rastlin,
- vzdrževanje in urejanje naravne krajine.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje KT v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Dijaki so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in modulov letnika izvedbenega kurikula šole in so opravili vse interesne dejavnosti ter obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL