Ime kvalifikacije Izdelovalec/izdelovalka trajnega pecivaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 4
Vrsta kvalifikacije Poklicna kvalifikacija
Vstopni pogoji

Ni posebnih pogojev.

ISCED področje Splošne izobraževalne aktivnosti/izidi
ISCED podpodročje Zdravstvo
Raven kvalifikacije

SOK 4
EOK 4

Kandidat/kandidatka je zmožen/zmožna:

  • organizirati lastno delo in izvajati delo skladno s standardi kakovosti dela ter  trajnostnimi načeli v živilstvu
  • varovati zdravje in vzdrževati zdravo delovno okolje
  • komunicirati ter sodelovati z zaposlenimi in zunanjimi deležniki organizacije                                                                                                        
  • zagotavljati kakovost izdelkov in opravljene storitve
  • spremljati sledljivost surovin in voditi ustrezno dokumentacijo
  • upravljati s stroji, z napravami in s pripomočki pri izdelavi trajnega peciva
  • pripraviti različne vrste testa in mas za izdelavo trajnih peciv
  • speči trajno pecivo iz različnih vrst testa in maspripraviti polnila in nadeve
  • izdelati prevleke, glazure in prelive
  • nabaviti surovine in prodati izdelke
  • pakirati in skladiščiti izdelke

Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj [2].

4.1. POTRJEVANJE

V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti, in če je kandidat v njej predložil verodostojna, veljavna in ustrezna dokazila o znanjih, spretnostih in kompetencah iz poklicnega standarda, lahko komisija:


  1. prizna znanja in spretnosti poklicnega standarda v celoti,
  2. prizna znanja in spretnosti poklicnega standarda delno in določi tista znanja, spretnosti in kompetence, ki jih bo preverjala,
  3. ne prizna nobenih znanj in spretnosti poklicnega standarda, ker kandidat ne dokazuje nobenih znanj, spretnosti in kompetenc iz poklicnega standarda, in bo smiselno preverjala celotni poklicni standard.


4.2. NAČINI PREVERJANJA STROKOVNIH ZNANJ IN SPRETNOSTI

  • Komisija določi vrsto izdelka, ki ga naj kandidat pripravi.
  • Praktično preverjanje z zagovorom.

Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.

URL